Hamarbollen

Dette er en av de oppskriftene jeg føler det trengs litt mer forklaring på hvordan er blitt til, jeg sitter og tenker på Hamar, byen jeg bor i, her bygger vi nå ett storslått kultur hus, Ikea kommer like utenfor byen og CC stadioen skal bli det største kjøpesenteret fra Oslo til Trondheim. Hamar ønsker å bli det beste av de beste, men har Hamar egentlig sitt eget bakverk som man kan gjenkjenne i byen? Etter mye søking og leting kom jeg frem til att det finnes ikke noe spesielt Hamar bakverk, Trondheim har f eks Trondheimsrosa og Toten har Totenkringla og Totenbollen.

Derfor vil jeg stolt presentere

HAMARBOLLEN

Fyllt til randen med sjokolade, ristede nøtter, sukker, kanel og for og toppe det hele ett saftig hjerte av ekte vaniljekrem

nemmelig det beste av det beste.

IMG_3171

(Trenger du hjelp med gjærbaksten les kake-husets 10 tips om gjærbakst her)

Til denne oppskriften trenger du:

Deig:

950-1100 g Hvetemel

(Tilsett mel til du har en passe klissete deig)

1 ts Kardemomme

100 g Sukker

50 g Ekte vaniljesukker

(har du ikke ekte vaniljesukker bytt ut med 1,5ts vanlig vaniljesukker og øk vanlig sukkermengde med 50 g)

6 dl Melk

50 g Gjær

150 g Smør romtemperert

1 Egg

1 ss Honning

150 g God sjokolade

Fyll:

60 g Mandler

60 g Hasselnøtter

50 g Smør

30 g Sukker

20 g Kanel

(1 egg til pensling)

Vaniljekrem:

2 Eggeplommer

25 g Sukker

1 ss Potetmel

2,5 dl Helmelk

1 Vaniljestang

IMG_0248

Start med og lage vaniljekremen:

1. Ha alle ingrediensene i en kjele.

2. Snitt opp en vaniljestang og skrap ut frøene, ha frøene og stangen i vaniljekremen.

3. Varm opp på svak varme og la den tykkne fra bunnen. ( MÅ IKKE KOKE!)

4. Da den er tykk nok ta den av kjelen og avkjøl

IMG_2865

 Lag så Fyllet:

1. Ta en tørr stekepanne på medium sterk varme og rist nøttene lett.

2. La nøttene avkjøle.

3. Hakk nøttene i biter.

4. Smelt smør og bland sammen med de hakkede ristede nøttene.

IMG_2863

Deigen:

1. Bland egg, honning, sukker, vaniljesukker og melk raskt sammen før du varmer blandingen til 37 grader.

2. Rør ut gjæren i melkeblandingen.

3. Elt mel,kardemomme og melkeblandingen godt sammen.

4. Elt inn smøret og elt til du har en smidig og god deig. 10-15 min med maskin og ca 20 min for hånd.

5. Hakk opp sjokoladen og elt den forsiktig inn i deigen.

6. Dekk deigen med ett klede og la heve til dobbel størrelse.

7. Ha deigen over på ett melet bakebord.IMG_2867

8. Kjevle deigen til en rektangulær leiv i ca 1 cm i tykkelse.

9. Smør på nøtteblandingen på leiven men etterlat ca 6 cm på toppen.

IMG_2869

10. Dryss på sukker og kanel på hele.

IMG_2870

11.Rull leiven godt sammen  til en pølse, start med den siden det bare er sukker og kanel på.

12. Ta en deigskrape eller kniv og kutt i ca 2,5 cm tykke skiver og sett på ett bakepapirkledd bakeplate.

IMG_2873

13.  La heve under ett klede til dobbel størrelse. sett ovnen på 225 grader.

14. Bruk en teskje for og lage en fordypning i bollene og fyll den med vaniljekrem.

15. Pensle med sammenpisket egg.

16. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyllne.

17. Avkjøl på rist.

Disse kan du fryse og ta opp igjen hvis du trenger varm de bare i ca 5 min 200 grader og de er som nystekte.

IMG_3179

Det er lov å la seg friste

9 kommentarer

  1. Grethe

    Denne så god ut .. Må ikke friste slik 🙂

  2. fantastisk 🙂 denne skal jeg prøve.Og ja selvfølgelig bør Hamar ha sitt eget bakverk 🙂

    • Helt enig og denne bollen representerer Hamar godt da den inneholder det beste av det beste noe hamar og ønsker og være:-D

  3. .Mette

    Her er det lett å bli fristet! Mye godt på en gang 😉

  4. […] oppskriftene jeg har lyst til å dra frem som jeg virkelig er fornøyd med er Hamarbollen som har gått som en farsott gjennom landet, og ikke minst det å kunne gi byen jeg bor i sitt eget […]

  5. isabelle h

    Nå står mine Hamar boller i ovnen 🙂 gleder meg til de er ferdige 🙂 lukter himmelsk 🙂

  6. Tone-lill Slydal

    Hei,lurer på hvilken gjær du bruker i denne oppskriften??Kan man røre ut tørrgjær i vesken,ell må man bruke fersk gjær??

    • Jeg bruker både tørgjær og ferskgjær utifra hva jeg har i hus:) bruker du fersk skal den blandes i det våte, og bruker du tørr blander du den med det tørre:) og bruker du tør må du ha litt varmere væske:)

Legg igjen en kommentar