Potetlefse

IMG_1556

Denne oppskriften er etter min egen bestemor og er veldig stor, den vil gi ca 75 stk store lefser. jeg har og i parantes skrevet opp oppskriften der det bare er brukt en kilo poteter.

Til denne oppskriften trenger du:
25 kg Beate eller Kerrs Pink poteter (1 kg)

100 g Salt (4 g)

ca 4 kg Hvetemel (ca 160 g)

IMG_1479

1. Kok potetene møre og skrell de.

2. Mens potetene fortsatt er varme kverner du de en gang grovt og så en gang fint.

IMG_1477

3. Bland og elt saltet godt inn i potetmosen.

4. Sett potetmosen kjølig til dagen etter (del den gjerne opp i 3 boller)

5. Sett takka på full styrke.

IMG_1529

6. Ha litt mel på bakstebordet og hent frem 1/3 av den ene bollen.( viktig att mest mulig av potetene står kaldt ellers blir den våt)

7. Elt inn litt og litt mel til du får en god deig og jobbe med som ikke klistrer.

8. Del oppi like emner og bak ut ett og ett med mel og kjevle så rund og tynn som du bare klarer.

IMG_1531

9. Legg lefsa over på takka og stek på ene siden til du kan se den har fått noen brune flekker da du løfter på den.

10. Snu den og stek den på samme måte på denne siden.

IMG_1538

11. Legg den nystekte lefsa i ett klede, og børst av takka før neste lefse stekes.

12. Disse lefsene er ypperlige til sylte, og annet pålegg og er ypperlige til og fryses.

IMG_1564Det er lov å la seg friste.