Verdens beste fløtekarameller

IMG_0162

 

Til denne oppskriften trenger du: (ca 130 stk)

5 dl Lys Sirup

1 Boks kondensert søtet melk (IKKE Viking Melk)

2,5 dl Fløte

3,5 dl Helmelk

225 g Smør

900 g Sukker

Frø fra en vaniljestang

IMG_0154

1. Fyll en kjele med sukker.

2 Ha i sirup, kondensert melk og smør.

3. Varm opp til alt er smeltet på medium høy varme.

4.Tilsett fløte og melk.

5. Når det begynner og boble ha i termometer og rør rundt med en slikkepott/tresleiv til temperaturen viser 130 grader.

(Men test gjerne med dråpetesten så du får konsistensen du ønsker og det kan være ved en lavere temperatur)

(Dråpe testen: ha litt av blandingen i ett glass med vann og hvis du så kan trille det du har i vannet til en kule er de ferdige)

(Dette tar en god stund så kos deg gjerne med en kaffekopp og ett blad, men tiden du bruker får du virkelig igjen i smak)

6. Tilsett frø fra en vaniljestang og bland godt før du heller massen over i former for avkjøling.

 IMG_0159

enjoy

IMG_0161

 Det er lov å la seg friste

72 kommentarer

      1. jeg lar karamellene avkjøle over natta på benken:) karameller har ikke godt av og oppbevares i kjøleskap da det skaper kondens som vil smelte karamellene:)

  1. I oppskriften på «Verdens beste fløte karameller», står det oppført:
    1 boks kondensert søtet melk – (IKKE VIKING MELK)
    Hvorfor kan ikke denne brukes?

    Mvh Bjørn-André

    1. Hei det er fordi Viking Melk er usøtet og har ikke de samme egenskapene som den søtede typen har, denne finner du i bakehyllen i velasorterte dagligvarer og på innvandrer butikker.

  2. Hvilken form tømmer du den over i? En langpanne, eller en liten langpanne for å få litt høyde på karamellene? Kledd med bakepapir? Skal straks i gang, spennende!

    1. Hei jeg bruker springform med bakepapir i bunn syn det er nkelt og greit så ruter jeg opp etter de er blitt stivnet:-) og hvis du passer på og bruke vanntesten underveis får du smakt pluss att du får den konsistensen du ønsker:-) lykke til håper du blir fornøyd med smaken 🙂

        1. Vannteste gjør du ved og ha litt av massen over i ett glass med kaldt vann, la det stå litt før du tar opp massen og prøver og trille det til en kule:)

  3. Kan den kondenserte melken droppes? Har laktose intoleranse… Får tak i laktose fri melk og fløte, men ikke kondensert melk… Tror jeg.

    1. Har desverre ikke prøvd disse uten søtet kondensert melk. Men hvis du lager uten med laktosefrie produkter anbefaler jeg og bruke dråpetesten for og kontrollere konsistens:-)

  4. Hei!
    Disse karamellene ser kjempeherlige ut! 😀
    Hvordan kan man lage dem laktosefritt?

    Håper det finnes en løsning 🙂

    1. Har desverre ikke prøvd disse uten søtet kondensert melk. Men hvis du lager uten med laktosefrie produkter anbefaler jeg og bruke dråpetesten for og kontrollere konsistens:-)

    1. Noe eksakt antall er litt vanskelig og si i forhold til hvilken form du bruker og avkjøle de i. Jeg avkjøler i en 28 cm springform og da får jeg ca 130 biter og da er de ganske høye:-)

  5. Jeg lage disse og det var ingen problem så lenge man gjør det som står… La også til en ting og jeg har himmelske karameller

  6. hei. Jeg har ikke hatt noen problem med viking melk fikk ganske bra konsistens og smak på dem når jeg gjorde det på jobben

  7. Heisann.
    Karameller dine så veldig gode ut.
    Men jeg lurer på hvorfor boks med kondensert melk du bruker? De kommer jo i flere størrelser 🙂

    1. Takk for det, jeg har kun vært borti en størrelse på boksene og de er 397 gram om jeg ikke husker helt feil, har ingen i skapet akkuratt nå for og få sjekket:)

      Bare husk det må være en søtet type:)

    1. Det velger du etter smaken du ønsker den mørke gir en mørkere smak med ett lite hint av kaffe, mens den lyse gir en lysere smak:)

  8. Om man ikkje får tak i søtet kondensert melk, kan man ikkje bruke viking melk og ha sukker i den?

    1. Det har jeg desverre ikke prøvd så det aner jeg desverre ikke om fungerer, vet ikke om den er behandlet på samme måte som den søtede er:)

  9. Hei! Avkjøler du disse på benken i romtemp eller i kjøleskapet? Tenkte å prøve meg, men aldri laget karameller før. 😉

    1. Avkjøler de på benken, karameller må ikke oppbevares i kjøleskap da det vil bli for kaldt og du kan risikere att de sukkrer seg:) tørt og mørkt:)
      Anbefaler deg da og bruke vanntesten underveis for og finne den perfekte konsistensen som du ønsker:)

  10. Hei.
    De stivner ikke ( fantastisk smak )
    Hva gjør e galt, …?så kan e helle massen tilbake i gryter å koke lenger ?
    Det har vært avkjølt .

    1. Da er den ikke kokt lenge nok. bruk dråpetesten for og kontrollere om de har den konsistensen du ønsker:)
      Ja du kan ha det over i gryte igjen og koke den mere, men la den smelte på lav varme frem til den er flytende igjen så den ikke brenner seg:)

  11. heu.
    I tenkte i sku lage sluke å gi bort til jul❤️
    Men hva kan i bruke å pakke dem inn i tenkte på gjær enkelt karamell bit

    1. Det varierer fra komfyr til komfyr, kjele til kjele med f eks varme fordeling etc men tar fort hvertfall 1 og en halv time:) og lage de beste karamellene tar litt tid men det får du virkelig igjen i smaken:)

    1. Du tilpasser om de blir myke eller harde selv ved og bruke vanntesten, ved og bruke kun termometer og la den bli 130 grader så vil de bli faste men fortsatt myke:)

  12. Hei, hvis du fjerner melken så må du ha en lavere tempratur på massen ellers vil de bli ganske så harde, så vil bare anbefale deg og varme de opp giejn på nytt og la de koke ca 30 minutter så vil de nok bli stivere, alternativt kan du tilsette litt mer sirup da du koker opp da det vil gjøre att massen blir stivere.

    1. Hei, att massen skiller seg har to grunner, det ene er for høy varme eller for hard røring, men du kan bare vende det inn igjen ved og dra den av platen og røre lett:)

      Mvh Kake-huset

  13. Jeg bruker kun helmelk og kremfløte, du må bruke den som heter søtet kondensert melk (litt tykk konsistens) Fargen på massen kan komme av att du har brukt for høy varme eller det kan komme av typen kjele.

    Konsistensen skal være att de er faste, men fortsatt myke på 130 grader:)

    130 biter er ca antallet jeg bruker og få så er nok bare blitt borte ett 1 tall:)

  14. Jeg holder på lage disse nå, men massen tykner ikke, har kokt nå i 1 time hvertfall. Er det noe jeg kan ha gjort galt? Eller har du tips til å få den til å tykne? Har fulgt oppskriften som den står.

  15. Hei. Jeg har kokt karamellen i 2 timer nå. Og prøver å ta denne dråpe testen. Men den er fortsatt helt rennende. Gjør jeg noe galt? Jeg brukte laktosefri fløte for det var det jeg hadde for hånden. Kan dette være problemet?

    1. Hei, jeg har aldri brukt laktosefrie produkter så aner ikke hvordan disse er i forhold til orginal produkter, da det kommer til temperatur så vil den ikke stige hvis det er «vann» i massen, så jeg vil tro det kan ha noe med fløten og gjøre. du kan prøve og skru opp litt men da må du passe godt på så den ikke brenner seg.

  16. du skriv 5 dl sirup, ein vanleg bok er vel ca 3 dl, men det står 500 g på den, så eg var litt i stuss om det er ein slik boks du brukar, skal prøva å laga i deg

  17. Hei!
    Jeg har laget disse og de smaker utrolig godt!
    Jeg kokte massen i nærmere to timer, men den stivner ikke helt! Det går fint å skjære de i biter, men når jeg skal løfte karamellen opp og pakke den inn er den helt klissete og formen blir helt ødelagt. Har lagt de både i langpanne med bakepapir og i konfekt former… Har du noen tips til meg?? Ha en fortsatt fin dag.

    1. Da var de nok bare ikke kokt nok, de hadde nok ha godt v 10-15 min ekstra:) for ved og bruke dråpetesten så får man sett konsistensen de ender på da de er avkjølte:)

  18. Oki, kan jeg da koke alt sammen igjen? Tror jeg investerer i et termometer.
    Hvordan anbefaler du å oppbevare de og hvor lenge er holdbarheten? Er det greit å oppbevare de i glasskrukke?
    Tusen takk for hjelpen 🙂

    1. Ja du kan koke de opp igjen men smelt de først på lav varme:)
      Vi bruker og pakke de en og en inn i cellofan eller bakepapir:) oppbevar de tørt og kjølig:) de holder nesten uendelig vi siste de siste karamellene fra i fjor i sommer:)

  19. Tips til innpakking, da jeg syntes cellofan var noe ordentlig herk å drive med 😜
    Mellomleggspapir funker bedre 👍

  20. Hei,
    Karamellene har kokt lenge og nådd riktig temperatur, men massen er veldig kornete i konsistens. Massen skiller seg derimot ikke (som ved for høy temp). Hva har jeg gjort feil?

    1. hei, hmmm kornete konsistens har jeg aldri vært borti desverre, eneste jeg kommer på er att det har sukret seg, men skal ikke være noe problem da maassen fortsatt koker. prøv og avkjøl massen og se hvordan den blir da:)

Legg igjen en kommentar til Kine Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *