Kake-huset's tips til formkaker

INNLEGGET INNEHOLDER REKLAMELINK

IMG_9589

Ofte får jeg spørsmål om jeg har tips i forhold til det å bake formkaker og noe av det som er det viktigste da man baker formkaker er det att alle ingrediensene er romtempererte.

Man har to hovedtyper av formkaker, du har de kakene som er basert på smør og sukker. I tilegg har du de som er basert på egg og sukker, og jeg vil i dette innlegget dele mine beste tips i forhold til begge typene bakst, før jeg avslutter med å gjenta tipsene i korte trekk.

Smør og sukker basert bakst:

Når vi skal bake finporete og delikate kaker starter vi som regel en oppskrift med å piske romtemperert smør og sukker hvitt og luftig.

Deretter tilsettes som oftest eggene,  her opplever folk ofte att blandingen skiller seg, dette kan ha med tempratur forskjeller og gjøre og det att man tilsetter enda mer fett i røren i form av eggeplomme, mitt beste tips er det att alle ingredienser  er romtempererte og har samme tempratur før du begynner å bake. I tillegg  pisker jeg alltid inn ett og ett egg og lar maskinen piske i ca 1 minutt mellom hvert egg er tilsatt i røren.

Ett annet problem folk opplever er att da melet skal tilsettes så faller kaken sammen, dette kommer ofta av att da du skal tilsette melet så visper du ut all luften ut av røren, så når jeg tilsetter melet lar jeg heller en slikkepott skjære gjennom røren da jeg blander fremfor og røre rundt, dette er for og slippe og risikere att luften blir pisket ut.

Da det kommer til steking av disse kakene så er det mange som opplever att kakene blir som en «vulkan» i midten, for og forhindre dette liker jeg og legge bakepapir også langs veggene på formen og lar gjerne bakepapiret være 3-4 cm over formen, da røren tilsettes drar jeg også litt av røren oppover for og oppnå ett bedre resultat.

Ett annet triks du også kan gjøre er å legge ett vått håndkle rundt forma da den stekes da dette forhindrer att kantene i forma blir raskt varmet opp i forhold til midten, dette vil da gi ett jevnere bake resultat.

Når du tar ut kaken når den er ferdig stekt, liker jeg å sette den oppned på rist for avkjøling, da slipper du å risikere problemet med att kakene faller sammen i midten.

Egg og sukker basert:

Når vi baker de store luftige formkakene så starter vi ofte med å piske eggedosis, for å få ett bedre resultat er det viktig att alle ingredienser er romtemperert og la gjerne maskinen vispe 15-20 minutter for og oppnå godt resultat. En god pekepinn om den er pisket nok er att du kan bruke 3 bokstav prinsippet, løft vispen opp og prøv og skrive navnet «Ole» med røren som renner fra vispen, klarer du dette og du ser hele navnet da du er ferdig er røren vispet nok.

Her også er det viktig att du ikke visper ut all luften da du skal ha inn melet, så vend/skjær forsiktig inn melet uten og vispe ut luften.

I forhold til steking av disse kakene er det viktig å ha bakepapir i formen og over kanten da disse kakene ofte er laget for og heve mye og bli luftige og fine.

Sammet trikset brukes også her om å  la kaken avkjøle oppned på risten så risikerer du ikke att kaken faller sammen på midten.

IMG_3721

Hva er Cream of tartar( SP) ?

Har du hørt om vidundermiddelet Cream of tartar? Dette stoffet er ett kjemisk stoff som egentlig heter kaliumhydrogentartrat, og dette middelet gjør  att det tillater rører å bli mer luftigere og fastere. Dette tilsetter du i røren (og dette er en liten hemmelighet, jeg har ofte problemer å bake luftige  kaker når det er uvær i nærheten og med dette pulveret er jeg sikker på att det jeg baker blir luftig og flott).

I tilleg kan du bruke dette til flere andre ting som og tilstte litt i royal icing så vil den stivne fortere, du kan også bruke produktet til og vaske børstet stål for og få en blankere finish.

Cream of tartar får du f.eks kjøpt her

IMG_5525

Kake-huset’s tips for formkaker

1.Ha alltid romtempererte råvarer.

2.Baker du med smør og sukkerbasert base er det viktig å tilsette ett og ett egg og la piske godt imellom.

3.Baker du med en eggedosis basert base er det viktig att du lar det piske og bli skikkelig stivt, kan du skrive Ole?

4.Vend/skjær forsiktig inn melet så luften ikke forsvinner fra røren.

5.Dekk sidene i forma med bakepapir og dra røren litt oppover sidene før du setter kaken i ovnen.

6.Baker du med smør og sukkerbasert base legg ett vått håndkle forma for og få ett jevnere steke resultat.

7.Avkjøl kakene oppned på rist så slipper du att kaken faller sammen på midten.

 

INNLEGGET INNEHOLDER REKLAMELINK