Gruebrød en smak av hjembygda

Har du hørt om ett kornslag som heter svedjerug?  Svedjerug har sin opprinnelse fra steder man har drevet svedjebruk. Svedjerug har en fantastisk smak og er veldig proteinrikt i forhold til våre moderne utgaver av rug.

Den skogfinnske svedjerugen ble ansett som borte helt frem til rundt begynnelsen på 1970 tallet, da kom Per Martin Tvengsberg fra Grue finnskog over 10 korn inne på ei gammel rie på finnskogen. Disse 10 kornene ble så sådd og 7 av de valgte og spire, og det er fra disse 7 kornene som spirte tidlig i 1970 vi har all vår moderne Svedjerug ifra.

Og det var da jeg kom over denne fantastiske rugtypen og lærte historien om det jeg fikk lyst til og bake ett brød som smaker av hjembygda mi Grue, Gruebrød er ett deilig og saftig halvgrovt brød(28% Grovhet) som passer godt både til hverdag og til fest, du kan alternativt bytte ut 400 g av hvetemelet med 400 g Fullkornshvetemel for og få ett grovere brød (57% Grovhet)

Så hvorfor ikke bake deilig Gruebrød å få en smak fra min hjembygd?

Til 3 stk Gruebrød trenger du:

400 g Grovt sammalt Svedjerug (kan byttes ut med vanlig rug, men du vil ikke oppnå samme smak)

1000 g Siktet hvetemel ( Bytt gjerne ut 400 g med fullkornshvetemel om du vil ha ett grovere brød)

1000 g Kald vann

20 g Salt

10 g Gjær

1. Ha alle ingredienser i en kjøkkenmaskin med eltekrok, og kjør deigen på lavhastighet i 15-18 minutter.

2. På dette tidspunktet her liker jeg og finne frem en stor beholder med lokk som jeg sprayer med formfett før jeg har deigen over og setter i kjøleskapet natten over.

3. På morgenen etter tar jeg deigen ut av kjøleskapet så drar du deigen forsiktig og legger over seg selv 4 ganger( alle fire "hjørnene") og snur den med skjøten ned.

4.  Før du lar deigen heve igjen i 45 minutter, gjenta prosessen minst 4 ganger, dette er for att deigen skal bli smidig og fin å ikke flyte for mye utover.

5. Ha deigen over på ett melet bakebord og dra deigen litt til du har ett rektangel på ca 40x30 cm og jevnt tykk.

6. Del deigen opp i 3 brød på langs (ca 10 cm brede)

7. Form forsiktig brødene og legg de på en bakeplate

8. Heves 30 min.

9. Forvarm ovnen til 250 grader. Da ovnen er varm snitt brødene etter eget ønske.

10. Hell 1 dl kokende vann i bunnen av stekeovnen(alternativt ha en stekeplaate i bunnen som du heller vannet på)  og setter inn brødene midt i ovnen

11. Senk temperaturen til 225 og stek i ca 35 minutter.

12. Avkjøl på rist.

Gruebrød nytes aller best fortsatt litt lunt i tykke skiver med godt smør på.

Gruebrød