Hvor mye veier 5 dl hvetemel?

5 dl hvetemel

For noen dager siden fikk jeg igjen en forespørsel på melding om hvorfor jeg oppga oppskrifter i gram og hvorfor ikke deciliter som ville gjøre det enklere og følge oppskriftene.  så hvor mye veier 5 dl hvetemel?

Og derfor ønsket jeg og spørre dere på facebook om hva dere mente 5dl hvetemel veide, innlegget finner du ved og trykke her,

Mange av dere svart og svarene gikk fra 250 til 550 g, noen mente begge beholderne veide likt for det var lik mengde i de, men mange la også merke til att B var mer kompakt enn A.

Men i de to beholderne er det faktisk hele 130 gram forskjell, å grunnen til dette er fordi A(280 gram) er forsiktig ristet litt frem og tilbake for att melet skal legge seg rett for og kunne måle i dl, mens B(410 gram) er dunket litt i benken for og oppnå att melet legger seg rett for og kunne måle det. og dette er det faktisk veldig mange som gjør da de baker noe som vil gi ulikt resultat hver eneste gang du baker etter den samme oppskriften, for det er ikke bare hvordan du rister målebegeret som spiller inn men også hvor melet er oppbevart og hvor gammelt det er.

For mel trekker til seg fuktighet i forhold til omgivelsene det oppbevares i, og det faaller også litt sammen da det står lenge.

Man sier jo også att 1 dl mel veier 60 gram, men dette er også ett ganske ukorrekt tanke siden mel ikke veier likt av grunnene over.

Og hvis man skal tenke man skal følge en oppskrift der det skal være 600 g mel å ved og bruke vår gamle huskeregel så vil det tilsi 10 dl mel, men hvordan blir da resultatet  hvis man da ender opp med 860 g(hvis man har mel som er mer sammenpakket og mer fuktig, i tilleg som man dunker beholderen for og lettere lese av mål.)

Jo da ender du pp med ett resultat som ikke blir bra, og det blir gjerne veldig tørt  hvertfall hvis vi skal tenke oss til att dette skal være i ett brød.

Så mitt råd til alle sammen er og skaffe dere en god kjøkkenvekt da dette  er den eneste måten du kan ppnå ett godt resultat gang etter gang etter gang.

 

Legg igjen en kommentar