Steinrøysa neri bakken/ Blåbærkringle

IMG_9410

Opphavet til denne oppskriften er det att jeg henter inspirasjon uansett hvor jeg er og hva jeg hører, en sanger jeg alltid har likt er Alf Prøysen det er liksom noe særegent og beroligende og hjemmekoselig med visene hans. og sånn kom denne oppskriften til og jeg ønsket og få smaken av området rundt Prøysenstua, derfor har jeg som litt av søtningsmiddelet brukt granskuddsirup som gir en god smak av skog, i tilleg er disse også fylt av syltetøy laget av deilige friske blåbær selvplukket på hedmarken.

(Trenger du hjelp med gjærbaksten les kake-husets 10 tips om gjærbakst her)

Til denne oppskriften trenger du: ca 24 stk

Deig:

950-1100 g Hvetemel

(Tilsett mel til du har en passe klissete deig)

1/2 ts Kardemomme

1/2 ts Kanel

100 g Sukker

50 g Ekte vaniljesukker

(har du ikke ekte vaniljesukker bytt ut med 1,5ts vanlig vaniljesukker og øk vanlig sukkermengde med 50 g)

6 dl Melk

25 g Gjær

150 g Smør romtemperert

1 Egg

2 ss Granskuddsirup (kan alternativt bruke honning)

ett glass Blåbærsyltetøy

IMG_9368

Deigen:

  1. Bland egg, sirup, sukker, vaniljesukker og melk raskt sammen før du varmer blandingen til 37 grader.
  2. Rør ut gjæren i melkeblandingen.
  3. Elt mel,kardemomme og melkeblandingen godt sammen.
  4. Elt inn smøret og elt til du har en smidig og god deig. 10-15 min med maskin og ca 20 min for hånd.
  5. Dekk deigen med ett klede og la heve til dobbel størrelse.

IMG_9376

  1. Ha deigen over på ett melet bakebord, og del opp i 24 like emner
  2. Kjevle deigen til en rektangulær leiv i ca 1 cm i tykkelse.
  3. Smør på blåbærsyltetøy på leiven.

IMG_9384

9.Rull leiven godt sammen  til en pølse.

IMG_9385

  1. Snurr pølsa til en spiral og klipp rundt.
  2. La heve under ett klede til dobbel størrelse. sett ovnen på 225 grader.
  3. Pensle med sammenpisket egg.
  4. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyllne.
  5. Avkjøl på rist.

IMG_9410

Disse kan du fryse og ta opp igjen hvis du trenger varm de bare i ca 5 min 200 grader og de er som nystekte.

Det er lov å la seg friste

2 kommentarer

  1. Emma Nordberg

    Veldig gode boller:-) Bakte de idag. Hadde ikke grannskuddsirup så brukte Fjellhonning istedet. 🙂 Funket fint 🙂

Legg igjen en kommentar