Sitronterte ANNO 1845

Noen av dere har kanskje fått det med dere att jeg er en iherdig samler av gamle kokebøker, noen av mine store skatter er bl.a Peter Christen Asbjørnsen sin kokebok " Fornuftig matstell" som han skrev under psuedonymet Clemens Bonefactus i 1865, Hanna Winsnes sin kokebok "Huusholdningsbog for tarvelige familier i by og bygd" fra 1862. og ikke minst Hanna Winsnes sin "Lærebog i de forskjellige grene af huusholdningen" fra 1845 Denne regnes også som en av de første kokebøkene vi fikk her i Norge, og det er fra denne boken jeg skal dra frem en oppskrift i dag, nemlig en deilig sitronterte.

For noen uker siden var jeg og besøkte Eidsvollbygningen og vi ønsket da og kunne spise noe i parken som også kunne blitt spist der da grunnloven ble skrevet i 1814, og da falt valget på en deilig sitronterte, sprø bunn med ett deilig kremete fyll som trolig nok ble servert på Eidsvollbygningen i sin tid. Selve oppskriften har jeg regnet ned endel siden den baserer seg på totalt 38 egg!!!!

Til denne oppskriften trenger du: ( paiform på 28 cm)

Sitronfyll:

9 Eggeplommer

1 ts Smør

200 g Sukker

Skall fra 1 1/2 Sitron

Saft av 2 sitroner

5 Eggehviter

Tertebunn:

3 Eggeplommer

1 ss Fløte

2 ss Smør

250 g Sukker

100 g Mel ( tilsett litt og litt mel til du har en smidig og god deig.

Pynt:

Litt pisket krem og bær

1. Pisk eggeplommene godt.

2. Smelt smør i en kjele og ha i eggeplommene og varm på svak varme til en jevn grøt.

3. Rør inn sukker og skall fra sitronene til sukkeret er oppløst.

4. Avkjøl blandingen mens du pisker eggehvitene stive.

5. Bland sitronsaft, eggehviter og eggeplommegrøten sammen.

6. Bland sammen alle ingrediensene til tertebunnen til en smidig deig.

7. Kjevle deigen så den passer i paiformen.

8. Ha sitronkremen oppå tertedeigen i formen.

9. Stekes på 180 grader på kun undervarme i ca 35-45 min.

10. Avkjøl før servering.

11. Server med friske bær og krem, vi hadde med oss kremfløte som jeg hadde i en spumaflaske før servering.

IMG_7969

Legg igjen en kommentar