Potetlefse

IMG_1556

Denne oppskriften er etter min egen bestemor og er veldig stor, den vil gi ca 75 stk store lefser. jeg har og i parantes skrevet opp oppskriften der det bare er brukt en kilo poteter.

Til denne oppskriften trenger du:
25 kg Beate eller Kerrs Pink poteter (1 kg)

100 g Salt (4 g)

ca 4 kg Hvetemel (ca 160 g)

IMG_1479

1. Kok potetene møre og skrell de.

2. Mens potetene fortsatt er varme kverner du de en gang grovt og så en gang fint.

IMG_1477

3. Bland og elt saltet godt inn i potetmosen.

4. Sett potetmosen kjølig til dagen etter (del den gjerne opp i 3 boller)

5. Sett takka på full styrke.

IMG_1529

6. Ha litt mel på bakstebordet og hent frem 1/3 av den ene bollen.( viktig att mest mulig av potetene står kaldt ellers blir den våt)

7. Elt inn litt og litt mel til du får en god deig og jobbe med som ikke klistrer.

8. Del oppi like emner og bak ut ett og ett med mel og kjevle så rund og tynn som du bare klarer.

IMG_1531

9. Legg lefsa over på takka og stek på ene siden til du kan se den har fått noen brune flekker da du løfter på den.

10. Snu den og stek den på samme måte på denne siden.

IMG_1538

11. Legg den nystekte lefsa i ett klede, og børst av takka før neste lefse stekes.

12. Disse lefsene er ypperlige til sylte, og annet pålegg og er ypperlige til og fryses.

IMG_1564Det er lov å la seg friste.

7 kommentarer

  1. Randi Krog Belseth

    Vet at takke er en norsk greie. Det er pinedød nødvendig å bake disse lefsene på takke? Går ikke an på tørr stekepanne?
    – spør hun uvitende danske…

    • Jo du kan bruke en tørr stekepanne men da må du bare lage de i lompe strl så de passer ned i stekepanna:-)

  2. Randi Krog Belseth

    Flott. Tusen takk for svar. 🙂

  3. Når blander du inn melet?

    • Det elter du inn under punkt 7:) og her er det viktig og ikke bruke for mye mel så de blir tørre:)

  4. Jeg syns at det fort kan bli mye løst mel på lefsa etter at du tar den av takka, er det vanlig å børste dette av? Evt finnes det noe egnet redskap til det så lefsa ikke revner? Noen skyller lefsa også med vann når den er ferdig stekt, har tenker dere om det? Også har jeg notert meg at i noen oppskrifter skal man kverne potetene straks de er ferdig skrelt og fortsatt varme..dette for å få ut mest stivelse, godt poeng eller bare myte? På forhånd tusen takk for svar😊

    • Hei det finnes egne melkoster som er ypperlige og bruke til og koste av takka, man kan og koste av under steking på lefsa hvis man har brukt mye mel:)

      Det og bløte potetlefser ville ikke jeg ha gjort for da vil de bare klistre seg og du står med en klump lefse isteden for tynne fine lefser, med andre typer lefser som f.eks kling som stekes helt tørre skal man bløte de opp:)

      Lefsene blir best om du kverner de varme, da får man eltet saltet godt inn og de blir lettere og bake med:)

Legg igjen en kommentar