Mandelpotet lomper er noe av de beste lompene man kan lage, men de er også mye vanskligere og bake med siden de er litt "korte" i bakeevne i forhold til poteter som Beate. Men det er ikke umulig og få til og følger du oppskriften til punkt og prikke skal du også kunne klare det. i oppskriften har jeg ført opp mengdeforhold til orginal oppskriften som er til 20 kg poteter, men den er også regnet ned til 2 kg i parantes for deg som ikke vil bake like mye:) 20 kg poteter vil gi deg 4-500 lomper alt etter hvor tynne du klarer og kjevle de.
Til denne oppskriften trenger du:
20 kg Mandelpoteter uten skall (2kg)
80 g Salt (4 g)
5 kg Hvetemel (250 g)
1,2 kg Siktet rug (60 g)
Hvetemel til utbaking
1. Start med og koke potetene møre, her er det viktig att du koker de akkuratt passe så de ikke faller fra hverandre, la de heller bli kokt litt for lite enn for mye.
2. Mens potetene fortsatt er varme kjør de gjennom en kjøttkvern på fineste innstilling.
3. Bland salt inn i deigen til du kjenner deigen blir myk og god.
4. Avkjøl potetmassen gjerne over natten på en kald bod eller i kjøleskap.
5. Ta frem potetmassen og elt inn mel, deigen trenger å eltes godt for å få en myk og smidig deig, for og teste massen ta av en bit og trill en kule som du så presser flat i hånda hvis deigen revner må den eltes mer.
6. Del opp deigen i passende emner.
7. Kjevle ut emnene så tynne du kan uten att du kjevler gjennom de på ett melet bakebord.
8. Bruk en lompeutstikker eller lokk med kant som er ca 18 cm.
9. Stekes på takke på full varme, stekes til den får fine brune flekker på begge sider.
10. Avkjøles i stabler(ca 20 stk i stabelen) pakket i ett håndkle.
11. Mandelpotet lomper nytes med godt pålegg.
Utmerket og fryse ned:)