Lefsebakekurs med Opplysningskontoret for brød og korn

Lefsebakst Ilsetra 156FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos

11-12 november var jeg og ett flott knippe matbloggere invitert til Lillehammer av Opplysningskontoret for brød og korn for og lære og lage lefser sammen med Bodil Nordjore.

Lefsebakst Ilsetra 004FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos

Første dagen startet med togtur til Lillehammer før vi ble kjørt opp til Telemarkstunet som ligger på toppen av Lysgårdbakkene, her ble vi tatt imot av en utrolig hyggelig dame som tok oss med inn i eldhuset. Her ble det serveret gløgg, og bare det å sitte der inne med ett brennende knitrene  bål å høre på stillheten med noe varmt i kroppen var en veldig koselig start på dagen.

Etter en lunsj inne på låven på Telemarkstunet ble alle sammen kjørt opp til Ilsetra som ligger på toppen av Hafjell. Ett fredfullt vakkert sted midt på fjellet, vi var desverre litt uheldige att tåka lå der hele tiden så vi fikk desverre ikke sett den flotte utsikten som var der oppe.

IMG_1276

Vi ble innlosjert i leiligheter før vi etter en kort stund skulle samles i resepsjonen før vi gikk over til Skihuset der bakingen skulle foregå.

IMG_1246

Vel inne i Skihuset ble forkler tatt på og alle satte seg ned for og følge godt med mens Bodil snakket om mattradisjoner og ikke minst om lefser. Bodil er av den typen mennesker som klarer å fange ett rom, man bare sitter der å spisse ørene for man ønsker ikke og gå glipp av noe av kunnskapen hun ønsket å dele med seg til oss.

IMG_1262

Det første vi skulle prøve oss på var "Grov brau", Bodil viste oss hvordan vi skulle behandle hvert emne føre vi begynnte og kjevle ut leivene så tynne som mulig, for og så få leiven pent rullet på fløyen før den skulle rulles utigjen på den varme takka for å stekes.

Da deigen var stekt opp var det tid for neste type "Fin brau" dette var en mye enklere deig å jobbe med og få tynn, men desto lettere att det gikk hull på den føltes det som.

Lefsebakst Ilsetra 038FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos

Siste deig for dagen var "Grov Brau med joreple" og dette ble virkelig min favoritt av det vi bakte denne dagen, for mens vi kjevlet ut strødde vi over ulike toppinger som ristede sesamfrø og havsalt, og det satte en ekstra spiss på det noe som gjorde det så godt, så med en god dip så slår det virkelig alt av potetgull.

Lefsebakst Ilsetra 105 Lefsebakst Ilsetra 107Lefsebakst Ilsetra 111

ALLE TRE FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos 

Etter all bakingen gikk alle hver til seg og fikk av oss litt mjøl før vi samles til middag inne i hovedbygningen på Ilsetra. Og her ble vi servert en flott komponert middag med korn til hvert måltid, til forett fikk vi servert en himmelsk selvrøkt ørret med syltet fennikel,salat og flatbrød. Til hovedrett fikk vi servert ett fantastisk godt reisdyrkjøtt som var i følge med ulike beter og byggotto kokt i tyttebær,  og til dessert en deilig bløtkake med multer ett ypperlig alternativ i forhold til multekrem.

IMG_1295

Andre dagen samlet alle sammen oss til felles frokost i hovedbyggningen før vi gikk tilbake til skihuset og fikk på oss forklene igjen. I dag var dagen for de søte lefsene, og først ut var "Kling" som etter steking ble smurt opp med smør og sukker, før den ble konvolutt brettet og delt opp i passende stykker, lune og helt perfekt til en kopp kaffe.

Andre lefse for dagen var "Mørlefse" og disse lefsene hadde en litt annen fremgangsmåte enn noe av det andre vi hadde gjort for disse skulle ikke kjevles like tynt da de skulle være ganske tykke og skjæres ut i mindre rundinger føre vi stekte de på takken, og disse var ett ypperlig alternativ til lunsjen og smaken minnte veldig om polarbrød.

Lefsebakst Ilsetra 145FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos

Siste lefse for dagen var Potetlefse, en lefse jeg er veldig vant med fra barndommen og da jeg kjente lukten av lefsa da den traff takk kom barndommsminnene frem til mine bestemødre og deres fantastisk gode lefser som ble laget til jul.

Lefsebakst Ilsetra 197 Lefsebakst Ilsetra 196
BEGGE FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos

 

Etter bakingen gikk vi inn i hovedhuset hvor det nå var tid for lunsj, og vi fikk servert en deilig Gulasj servert i brød, og til dessert en deilig byggriskrem med rødsaus.

Og vi var nå ved enden av reisens slutt, og man sitter igjen med utrolig mye kunnskap, inspirasjon og glede. og man bare ser frem til og få frem takka hjemme og lage lefser og brau til jul.

Lefsebakst Ilsetra 191FOTO: brodogkorn.no/Esten Borgos

Her ser dere hele gjengen samlet med Bodil Nordjore, Vigdis (Smedstua.com, @vigdith), Meg (Kake-huset.no, @kake_huset), Cecilie Louise  (bordforto.no, @bordforto), Hanne (Bortebortehjemme.wordpress.com, @hannebux ), Siv Iren (Brodogkorn.no, @matfrahjertet) Maria (marias-saltogsott.blogspot.no, @mariassaltogsott)  Torunn (brodogkorn.no, @konditorunn), Tove (Idefull.no, @idefullno) og Astrid (bollefrua.wordpress.com, @Bollefrua)

Så jeg vil rette en stor takk til Torunn og Siv Iren på Opplysningskontoret for brød og korn som har satt sammen ett så fantastisk hyggelig og flott opplegg, og tusen takk for att jeg ble invitert og har fått lov å bli kjent med dere og alle de andre.

Og jeg vil gjerne takke Bodil Nordjore for alt av kunnskap som hun har delt med oss, og det att mattradisjonene i Norge er så viktig og ta vare på og det er vi som må vidre føre denne kunnskapen til våre barn med tiden så ikke denne flotte kunnskapen går tapt.

Jeg vil også takke Tove Djuve og hennes kollegaer som har tatt oss så godt imot både på Telemarkstunet og på Ilsetra. så har dere muligheten til og dra opp dit så gjør det folkens, maten er fantastisk, menneskene er så hyggelige og Tove har en sånn hjertevarme og positiv sjel att man blir i så godt humør av å være der oppe:)

Alle lefsene vi bakte finner dere inne på Opplysningskontoret for Brød og korn her.

Ser frem til og møte dere alle igjen i fremtiden:)

2 kommentarer

  1. Så flott innlegg, Bjørn Vidar! Jammen koste vi oss! 🙂

    • Takk for det Astrid:-) ja storkoste oss virkelig:-) håper vi snart ses igjen:-D

Legg igjen en kommentar