Hvordan lage surdeigskultur

Hvordan lage surdeigs kultur:

IMG_5497Bruk det melet du ønsker, jeg har to kulturer, en av rug og en av hvete.

Dag 1.

1,5 dl sammalt øko. mel

0,5 dl fint mel

2 dl vann

1 ss salt

1. Ha vann, salt og mel i en rengjort bolle. Rør og dekk over med plastfolie eller lokk.

Dag 2-4.

0,5 dl sammalt øko. mel

0,5 dl fint mel

1 dl vann

1. Tilsett vann og mel, rør og dekk over. På den 4. dagen bør det ha begynt å boble i deigen, og du kan gå videre til fase 2. Hvis det ikke er noen bobler, så begynn på nytt fra dag 1.

Dag 5-8.

(2x) 2 dl fint mel

(2x) 1 dl vann

Ta vekk mesteparten av deigen, og tilsett mel og vann. Gjenta 2 ganger per døgn. Fortsett med dette inntil deigen din hever til 2x størrelse for hvetesurdeig eller 1,5x størrelse for rugsurdeig.

Da surdeigskulturen er klar og klarer og heve seg er det bare og sette igang og bake brød.

Spar igjen litt surdeigskultur hver gang du baker og bland i nytt mel og vann og lar d stå på benken til den hever seg før du oppbevarer den i kjøleskapet vil du kunne ha surdeigen din i flere år fremover.

Det er lov og la seg friste

Legg igjen en kommentar