Hva er egentlig vanilje?

Innlegget inneholder reklamelenker

 IMG_9881

Hva er egentlig vanilje?

Vanilje kommer egentlig fra en orkideplante (Vanilla Planifolia) og har vært brukt av mennesker helt tilbake til aztekernes tid,  Vaniljeorkideen bestøves av menneskehender for og sette frø. orkideene utvikler da etter vært store belger som senere behandles ved gjæring og tørking noe som tar i gjennomsnitt ett halvt år.

Ser vi på dette er det ikke rart att Vanilje er ett av verdens mest dyreste krydder, det finnes også flere typer vanilje på markedet fra f.eks Burbon og Tahiti vanilje.Siden etterspørselen på vanilje økte begynte vi mennesker og fremstille vaniljesmaken syntetisk (også kalt vanillin) ofte fremstilles denne vanillinen av råttne trær og bark, men forskere i japan har også klart og fremstille vanillin fra kumøkk (les om dette her)

Men selv om forskere har klart og lage syntetisk vanillin er ikke smaken den samme, i en vaniljestang har du så mye som 200 smakskomponenter og vanillin er en av disse. derfor vil du aldri kunne få den runde gode smaken av vanilje ved og bruke vanillin pulver.

I vårt naboland ser man også ofte att de kaller vaniljesukker laget med vanillin for Vanillinsukker, noe jeg også mener det burde være i Norge på produkter som ikke inneholder ekte vanilje i det hele tatt.Ferdig produkter med smak av vanilje i norge frontes med bilder av vaniljeorkidee bilder, vaniljestenger også videre, men ser man nærmere på innholdsfortegnelsen ser man att produktet ikke inneholder ett eneste gram med ekte vanilje, kun det syntetiske stoffet vanillin.

Hva er forskjellen på vaniljeessens og vaniljeekstrakt?

Vaniljeessens er laget av det samme vanillin stoffet og er syntetisk fremstilt for og kunne etterligne vaniljesmaken, men i min mening smaker ikke vanillin i nærheten av hva ekte vanilje smaker.

Derimot Vaniljeekstrakt er som regel laget av ekte vanilje, dette kan du også lage veldig enkelt selv ved og legge noen vaniljestenger i litt alkohol og la det stå en 3-6 mnd, og du vil så ha laget ditt ekte vanilje ekstrakt.

 IMG_9890

Vanillinsukker vs Ekte vaniljesukker

Vanillinsukker er det produktet du ofte ser da du står i bakehylla og titter etter vaniljesukker, og dette får du kjøpt fra merker som f.eks Freia.

Men du får også tak i ekte vaniljesukker i litt større dagligvare forettninger fra produsenter som Tørsleffs og Jacobs utvalgte.

Men ønsker du ikke og kjøpe dette kan du med enkelhet lage dette selv på ditt eget kjøkken og her er det bare og fylle på med utskrapede stenger og sukker ettersom du bruker. oppskrift og fremgangsmåte finner du her.

Kvaliteter på vaniljestenger?

Det er faktisk store forskjeller på kvaliteten på vaniljestengene man får kjøpt rundtomkring og jeg anbefaler folk og heller legge litt fler kroner i kvalitetsvanilje siden smaken er så mye bedre. mange av stengene du kjøper er ofte ganske tørre og smaken er litt besk.En god måte og se på vaniljestengene om de har en god kvalitet er att de skal være store og myke, dette gir deg en god indikator på kvaliteten på vaniljestangen du skal kjøpe.

Det finnes også som sagt tidligere flere typer vaniljestenger, de mest vanlige som du finner i butikk er Burbon vanilje som er en veldig god allrounder som man kan bruke til allt, personlig har jeg Tahiti som favoritt, denne er litt større enn burbon vaniljen og smaken på denne er mye mer smakfull, denne vaniljen inneholder ikke like mye vanillin som Burbon vaniljen og har en mer fruktig smak, noe jeg syns er utrolig godt i bakst.

 IMG_9880

Her ser du forskjellen på vanlig butikkkjøpt vanilje og kvalitets Tahiti vanilje(øverst)

Er du ute etter skikkelig store og myke vaniljestenger vil jeg anbefale stengene fra Select Flavor da disse har en utrolig god kvalitet Disse finner du her

IMG_9881

Innlegget inneholder reklamelenker

Legg igjen en kommentar