Førjuls konkurranse

14 kommentarer

 1. Julianne

  Våkne til snø, ta dyna ned i stua og sette på tv. Spise klementiner og pepperkaker, se på Disney’s jul, Askepott og Reisen til julestjernen, før det var å hoppe i finklærne og dra i kirken. Egentlig er min jul slik ennå 🙂

 2. Grethe

  Forventningen til det som skulle skje … Og lukten av julekaker og ikke minst gleden i heimen Og få se Juletreet som de voksne hadde pyntet kvelden før ..

 3. .Mette

  Noen dager før jul fikk vi alltid besøk av to eldre damer som kom hjem til oss for å bake julekaker. Det måtte være “på voksende måne”, og de passet nøye på når det flødde så de kunne ta smultbaksten på riktig tid. Vi fikk aller nådigst smake på noen mislykkede kaker under prosessen. De fulle kakeboksene ble tapet igjen og skulle ikke åpnes før julaften. Det ble bakt minst 7 slag,( helst dobbelt så mange) og vi fem ungene gikk til og fra og fikk smake litt deig ett sted og lurte oss til en kake ett annet sted mens vi fikk servert mange fortellinger fra gamle dager. Dette skjedde for 40-50 år siden og er ett av de kjæreste førjulsminnene mine. Og jeg regner med at det er en av grunnene til at jeg er veldig glad i å bake julekaker selv

 4. Elin T. Henriksen

  Husker veldig godt en jul,( julaften morgen ) våknet om morgenen og lå helt stille og lyttet . De hadde lovet snø og hvis det var kommet så kom bonden som bodde ca et kvarter unna til å kjøre noen ganger opp å ned igjennom gaten. Lå lenge å ventet ville ikke se ut selv om jeg hadde veldig lyst, og plutselig så hørte jeg dombjøllene fra hestene . Da spratt jeg opp av sengen og der kom bonden med hest og slede og det var kommet masse snø. Jeg er 57 år nå og dette minnet er over 50 år gammelt . Da jeg hadde sett snøen og hesten løp jeg ned for å se juletreet som mine foreldre hadde pyntet etter at jeg hadde lagt meg lillejulaften. Der stod det med mange pakker under . Det var så mange gode lukter og livet var herlig. <3

 5. Gunn Helen Nystuen

  Mine beste minner fra julen er fra da pappa levde. Han døde brått og uventet da jeg var 14 år.
  Jeg husker ikke så veldig mye, men noen juleminner kan jeg huske. Vi fikk alltid pakke fra nissen da vi var små fra peisen i kjellerstuen. Dette var selvfølgelig stas og veldig gøy for både meg og min bror. Det tok mange år før jeg fant ut at det var pappa. ?? Vi fikk også åpne en julegave da mamma vasket opp og pappa tok en liten middagslur på sofaen.

  Jeg har også mange fine minner fra julen nå også, men det er jo alltid et tomrom i hjertet. Og et ønske om pappa kunne ha vært her. ??

 6. Bente Pedersen

  Sitte i sofaen med dyna rundt seg sammen med fetter og lillebror og se julemorgen barne-tv på svensk TV, bli vettaskremt av Scoby Doo…..trøste seg med godteri og småkaker og kakao………

 7. bente

  Julaftene før mine foreldre skilte lag, og man slapp å velge hvem man skal tilbringe julen med.

 8. Monica Aho

  Mitt barndomsminne er den fylte julestrømpa på senga,julaften morgen. Jeg forsøkte å holde meg våken til nissen kom,men sovnet og fikk aldri se han komme med godteri.

 9. Gunvor Vibe Zandjani

  Mitt beste barndomsminne var å hjelpe mamma med julebaksten, kjenne lukten av kongerøkelse og pyntingen til jul. Vi var en fam. på 9, så det å hjelpe til var en selvfølge og ingenting var så godt å se/merke hvor glad mamma ble for all hjelp hun fikk.

 10. Marit Slette Moen

  Ventetiden ,sjoggen som lå fin og kvit og gleden over å være samlet.

 11. Elin

  Å våkne tilig på morgenen, ta med dyna ut på stua for å se på barne tv og gomle i meg marsipangrisen min, og deretter vente på at besteforeldrene mine kom sånn at bi kunne åpne gavene og spise julemat. Men det beste må nok være når julenissen, som helt klart ikke var bestefar, kom å sang og delte ut gaver til meg og broren min.

 12. Live

  Komme hjem fra skolen og gå inn i bryggerhuset til Bestemor der hun kjevler lompe og lefse, en Bestefar som kverner kokte poteter og passer den vedfyrte takka. Det er jul det.

 13. Rita Øgle Backe

  Mine juleminner er å sove litt lenge på morgenen, spise egg og lompe sammen med mor, far og bror. Se på Shagma på NRK, åpne døra til badet og finne juletreet far tjuvhogde dagen før (det har stått og rent av seg snø på badet, og det lukter granbar når døra åpnes). Juletreet tas ut av badet, og pyntes av min bror og meg mens vi ser på tegnefilm, og vi ler av gammel julepynt vi lagde da vi var yngre. Vi unga dusjer. Mor og far går i fjøset, storebror og jeg legger gaver under treet så lenge (og klemmer bare bittelitt). Mor og far kommer inn igjen, de dusjer og vi spiser middag. Bestefar og bestemor kommer, vi går rundt juletreet – og bestefar husker aldri teksta på mesteparten av julesangene, så han synger la la la ganske ofte, til stor munterhet. Så pakkes gavene opp, kaffe og kaker og julesang på tv – før juletrette unger finner senga, og gleder seg til romjula. Deilige minner 🙂

 14. Edith B. Ludvigsen

  Noen av mine aller beste minner rundt juletiden er med min kjære Farfar. Han hadde grått nissete skjegg og en hjertelig latter som jeg hører inni meg hver gang jeg tenker på han.

  De siste årene hans ble han stadig mer dement og endte etterhvert på sykehjem for å avlaste Farmor. Den siste jula hans var jeg, min far og mine brødre på besøk hos han på lille julaften, og jeg sang “Mitt hjerte alltid banker” for han og de andre. Han har alltid vært en kirkens mann, og salmer var det beste han kunne høre på. Jeg la merke til at det lyste litt ekstra i øynene hans når jeg sang, men han var mest fjern, og det var veldig trist samtidig som det føltes godt å få besøke han.

  Når julaften kom, gikk Farmor til han på besøk på formiddagen og satt hos ham i noen timer. Når det blei tid for at hun skulle reise i julemiddag hos min tante, begynte han å kle seg i svart bukse og penskjorte og ba Farmor om å knyte slipset for ham. Det var ikke meningen at han skulle være med ut, men han må ha forstått at det var julaften, og da var det jo vanlig for ham å være med storfamilien, så det måtte han jo denne julen også! Han fikk etter litt om og men være med, og han har ikke vært så “i live” på mange år som den kvelden. Han lo og sang, gikk rundt treet og alle kunne se at han storkoste seg.

  Rett over nyttår gikk han bort, og med den fine jula i minnet, var det både fint og trist å begrave han.

Legg igjen en kommentar