Ett mørkt og spennende måltid

Det jeg vil snakke litt om nå er en opplevelse av mat på en veldig spennende måte.

I Hamar denne helgen ble det arrangert noe som heter Dunkel festival, dette vil kort fortalt være opplevelser i stummende mørket. I Hamar teater ble det rigget opp 11 rom der mørket var en stor del av det hele med ulike rom til musikk, standup, preformence og ikke minst gastronomi, så bilder av maten får dere desverre ikke se siden jeg selv ikke har sett rettene som ble servert før etter hele menye var servert.

Maten er laget av Thomas Østgaard og Philipp Stengele og er en meny som er satt sammen av rene og velkomponerte retter, og alt blir servert i stummende mørket. Fraværet av muligheten til og se maten du spiser vil forsterke dine andre sanser, menyen vi fikk servert var en 4 retters meny der vi ikke fikk vite hva besto av før måltidet hadde blitt spist.

Hvor mye har egentlig synet og si for maten? vil maten smake bedre uten og kunne se den? vil man kunne kjenne igjen smaken av en mango om du fikk den servert og du ikke så hva det var?

Bildet under viser nøyaktig hvor mye vi så forann oss.

svart

Klokken er nå 21, og vi venter på restaurantsjefen skal komme og ønske oss velkommen, vi får vite litt kort informasjon om hvordan ting skal foregå og anbefaler oss til og velge ett toalett besøk nå, det er lettere og finne frem i lyset enn i mørket.

Vi går så opp til selve stedet vi skal spise,  der blir vi delt inn i puljer og bes om og legge hånden på skulderen på den personen vi har forann oss.Mens vi beveger oss gjennom en korridor blir det mørkere og mørkere helt til vi kommer til det innerste rommet der alt lys er total vekk og alt som er igjen er stummende mørket.

Vi blir så en og en fulgt bort til våre stoler, og får godt forklart hvor stolen er og att vi kan sette oss.

Første rett er servert

På bordet forann meg står nå første rett, men velger å vente litt med å finne maten til jeg har klart og orientert meg litt om bordet jeg sitter ved, mine to følgesvenner sitter tversover meg, midt på bordet finner vi en skål med brød og ei vannmugge. Men tilbake til maten, jeg begynner og føle etter med hendene etter en tallerken og hvor maten ligger,  på min høyre side finner jeg bestikket mitt og ett glass, ett tomt glass. Første utfordringen blir og kunne sjenke litt vann i glasset. men dette gikk overaskende bra uten noe søl.

Jeg aner ikke hva som er på tallerkenen jeg har fått servert, jag lar hendene føle seg litt frem og finner ut att dette er en type "salat" som vi og fikk vite ville være første rett.  med bare hendene finner jeg to sprø kuler av noe slag, litt ymse kreasjoner og noe virkelig sprøtt. Skal jeg velge gaffel? Eller forsvinner alt av bordetikkette i dette mørket?  Jeg går for en blanding med bestikk og hender, lar hendene putte maten over på gaffelen min før jeg fører det til munnen og smaker. Det første jeg har fått tak på er en av de sprø kulene vi finner. Smak av ost er det første som slår meg men hvordan ost klarer jeg ikke og definere, det er noe sterkt tipper enten på Chevre eller lignende.  Lar hendene ta over jobben siden det er enklere og spise med de fremfor med bestikket. Jeg finner bit etter bit av mat og fører til munnen og kjenner godt igjen smakene, ulike rotgrønsaker og to typer belger, men noe er gjort med dem men klarer ikke definere hva.

Tallerkenen er nå tom,  den veldig hyggelige servitøren vår Stine kommer tilbake og henter tallerknene våre, hun har og kommet innom noen ganger under måltidet for og sjekke om vi har det bra.

Rett nummer 2:

Tiden er nå kommen til og få servert rett nummer 2, vi kjenner duften av mat kommer inn i rommet før servitøren kommer med maten og forteller oss att den er servert i en kopp og det ligger noe på siden av koppen på skåla, og att det er til denne retten vi skal bruke skjeen som ligger på bordet.

Jeg lar først hendene finne frem til koppen og det som ligger siden av, det er noe lite, jeg fører dette til munnen og prøver og kjenne smaken, men klarer ikke klassifisere den men det er noe sprøtt og kan minne om ett potetgull.

Jeg finner så frem til skjeen og tar den ned i koppen og prøve og få med meg noe,  det jeg nå får i munnen er noe jeg klassifiserer ganske klart  for dette var persillekvasten på toppen. Jeg prøver igjen, denne gangen får jeg med noe varmt opp, og kjenner godt att dette er en type ris/gryn i en eller annen saus men hva smaken på denne sausen er utenom at det er godt klarer jeg ikke og definere, jeg spiser opp og koser meg med og prøve og isolere smakene i maten, men nøyer meg med att det var utrolig godt.

Rett nummer 3:

Servitøren vår forklarer att på den neste retten vil vi finne noe med skall og dette trenger man ikke spise, kan man og åpne de spiser man det hvis ikke lar man de ligge. Spenningen stiger  da tallerkenen kommer på bordet.

I mørket må jeg igjen lete etter talerkenen  som står rett forann meg, det første jeg kjenner med mine fingre er krepsen, noe og ut i fra skrikene i rommet de andre gjestene har funnet. Gleden stiger høyt siden kreps er noe jeg har lystet på en stund, og denne nyter jeg helt for seg selv før jeg går til utforskning av resten av måltidet. på tallerkenen har vi og fått servert ett nydelig stykke fisk, noe pannekake lignende i konsistens og de samme grønnsakene fra rett nummer 1. sammen med følget mitt kommer vi frem til att fisken trolig er skrei, men så feil kan man ta.

Jeg hører og følget mitt har fått noe de tror er blåskjell, men hvor er disse? jeg begynner igjen og må lete etter disse skjellene og tilslutt der i mørket finner jeg de og nyter de og igjen er tallerkenen tom og en godt komponert rett er blitt nyt.

Rett nummer 4:

Det er tid for dessert, vi får forklart att her vil vi finne en skje i retten, Men denne finner jeg ikke til og starte med. Det jeg finner er skiver av eple og pære, disse er marinert i ett eller annet alkohol, trolig noe med conjac eller brandy.

Da frukt skivene er spist finner jeg frem til skjeen og resten av desserten, her finner vi en type krem med noe sprøtt drysset på.,smaken av kanel og nøtter gjenkjenner man godt i den sprø massen som er drysset på. I  kremen finner jeg og ett overasskende element nemmelig biter av granateple, og den smaken var utrolig god sammen med denne vaniljekremen.

Rubbel og stubb blir spist opp, og for en som ikke er så veldig glad i desserter,siden disse ofte er alt for store, så er dette akkuratt passe mengde for min smak.

Alle fire rettene er nå fortært og vi får beskjed om og reise oss og stelle oss bak stolen vår, den veldig hyggelige servitøren vår kommer til meg og fører meg bort til en "kø" og ber meg holde hånda på skulderen til den personen jeg har forann meg. Den ene i mitt følge tar så sin hånd på min skulder. vi blir nå ført ut av mørket og inn i lyset igjen. Vi går ned i rommet vi var i før vi ble ført opp, og får her forklart menyen vi har spist

MENY

Forrett: Ulike grønnsaker(bla fennikel,gulrot og reddik) og bønner og fritert grønnkål

Mellomrett: Sopprisotto servert med Parmesanchips

Hovedrett: Rødspette med dillmarinert kreps, blåskjell, gnocchi og de sammegrønnsakene fra forretten

Dessert: Deres variant av tilslørte bondepiker toppet med sprø mandler og havrgryn og kanel, granateple og eple og pære skiver marinert i ulike typer alkohol.

Konklusjon:

Dette var virkelig ett måltid som fører til ønske om gjentagelse, all maten er laget fra bunnen med gode råvarer og i gode kombinasjoner, i tilleg til en hyggelig servitør. så til alle sammen som leser dette anbefaler jeg og virkelig tar turen innom ett slikt spisested hvis dere har mulighet. Du vil kjenne smakene på en helt annen måte, alt som heter bordettikette forsvinner, så sett deg ned nyt mørket, bruk fingrene og kos deg med maten. dette er hvertfall ett måltid jeg aldri kommer til og glemme.

Hadde du tatt sjansen på og spise ett måltid i total mørke?

1 Kommentar

  1. Dette måtte være en veldig spesiell setting, men helt sikkert en ren nytelse, Hørtes veldig spennende ut , Flott gjenfortalt …….

Legg igjen en kommentar