Eltefrie fine rundstykker

IMG_5288

Til denne oppskriften trenger du:

10 gram Gjær

5 dl kaldt Vann

5 dl kald Melk

Ca 1,2 kg Hvetemel

1 ts salt

IMG_5275

1. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, deigen skal være ganske løs.

2. Sett til heving i kjøleskapet i 10-12 timer.

3. Velv deigen over på melet kjøkkenbenk, og del opp i emner og dra de ut til rundsstykker

4. La heve til dobbel størrelse (flyter de litt ut så dytt de litt sammen like før steking)

5. Stek i ca 10-15 min på 250 grader.

6. Avkjøl på rist.

IMG_5289

Det er lov å la seg friste

21 kommentarer

 1. Linda N S

  Hvor mange blir dette ca? Skal prøves ☺

  • kommer ann på hvor store du ønsker de, men lager du de på ca 100 g blir det ca 24 stk:)

 2. Silje

  Skal det være 10 gram fersk eller tørrgjeær?

  • Alle mine oppskrifter er basert på fersk gjær:-) men du kan bruke tørrgjær, da bruker du ca 1/4 pose:-)

 3. […] det noe jeg alltid har elsket er det lange deilige helgefrokoster, med masse deilig ferskt brød (veldig ofte eltefrie rundstykker) spekepølser, ost, egg, melk og ikke minst deilig ferskpresset juice, gjerne frukter som er i […]

 4. Hei 🙂
  Dette er definitivt de beste rundstykkene jeg noen gang har smakt,også så enkelt og genialt med kaldheving da 😄😄Å de hold seg like saftig og ferske i mange mange dager,helt rått!
  Forøvrig så elsker jeg bloggen din å følger deg på både facebook,instagram og Snap!syns du gjør en fabelaktig jobb!

  • Så bra du liker oppskriften:) er en av mine favoritter også:)
   Tusen takk fr det, veldig hyggelig og høre:)

 5. Hei…
  Kan man bruke havremelk i steden for melk?
  Har i kveld lagd en deig å no står den til hevings til imorgen tidlig 😊 Med melk.

  • Hei
   Jeg har desverre ingen erfaring med og bruke havremelk, men tror nok det skal fungere bra:) men jeg ville ha tilsatt 1-2 ss Nøytral olje for og få litt fett inn i deigen:)

 6. Hei igjen…
  Som sagt bakte jeg disse rund stykkene med et flott resultat, sprø å gylden blei de 😊
  Lurer på om jeg kan ha de i papirpose for å beholde sprøheta, i stedenfor plastpose?

  • Papirposer er generelt bedre og oppbevare gjærbakst i enn plast poser:)

 7. Er ikke erfaren med baking. Men når du ikke løser opp gjæren i varm veske, vil den ikke da bare legge seg i klumper i røren? Smuldrer du gjæren rundt i bollen, og lager du deigen for hånd eller bruker du kjøkkenmaskn?

  • Hei hei, på eltefribakst bruker jeg ikke maskin da deigen er ganske løs, så den rører du enklest sammen bare med ei tresleiv:-) gjær trenger ikke blandes ut med lunkent vann, bare og smuldre den lett opp så blandes den ut da du rører deigen sammen:-)

   • Takk for raskt svar. Skal med glede prøves til neste helg 🙂

 8. Helt mislykket 🙁

  Halverte oppskriften, noe jeg alltid gjør da jeg ikke kan noe om baking, og i tilfelle det går galt. Deigen hevet ikke en cm en gang. Og det var veldig, veldig klissete, det var nært sagt umulig å få ut til noe som lignet rundstykker. Grunnet null heving, ble jo også rundtstykkene knallharde og blytunge, samt etter 30 minutt på 250 grader fortsatt ikke stekt. Kjenner jeg blir lei meg når folk sier hvor lett det er. Hadde baking vært lett hadde alle fått det til 100%. Nei nå gir jeg opp. Eneste jeg har bakt (ikke mye) som jeg har vært fornøyd med er pizzaboller, hvor deigen går på eltekrok i kjøkkenmaskin, den blir jo fast og fin og enkel å jobbe med. Beklager. Oppskriften her hørtes veldig lett ut og skulle nesten tro det ikke gikk an å feile. Men hva gjør man når deigen ikke hever? Jeg gjorde som du sa. Smuldret gjæren i bollen og blandet alt sammen.

  • Rundstykkene ble til slutt svidde og fortsatt ikke stekt inni, så alt gikk dessverre i søpla. Siden alle får det til er det ikke noe galt med oppskrifta di, bare jeg som er udugelig 🙂

   • Hva som har skjedd feil her kan jeg ikke skjønne, eneste jeg kan komme på i farten er att gjæren har vært død. Her i huset lager vi denne oppskriften så og si hver helg og aldri opplevd dette.

    Det er ingen som er udugelige, man trenger bare litt mer trening, gjærbakst er en kunst og man blir bedre og bedre for hver gang man prøver, så ikke gi opp:)

    • Død gjær? Hender det ofte? Det jeg i ettertid tenkte på siden jeg halverte oppskriften, da 5 gram gjær, var om det var for lite?
     Bør jeg hive resten av gjærpakken da og kjøpe ny?
     Nei, jeg skal nok prøve meg på boller og rundstykker igjen, men ikke akkurat nå 😉

     • Gjær er en levende sopp, og den kan dø ja hvis den er blitt f.eks gammel. det kan og være det tt det ble fr lite gjær som ble problemet:)

    • Prøvde igjen. Lagde da vanlig porsjon, og ikke halvert. Og blandet bedre sammen (gjorde også dette feil tror jeg). Deigen fortsatt løs men fastere. Og da mye enklere å jobbe med. Hevet en del, men ikke dobbel størrelse. Etterheving var litt, ikke mye, jeg etterhev i 40-50 minutt. Men rundstykkene ble nydelige!! Luftige og kjempegode. Glad jeg ikke ga opp, lett å miste motet av og til. Nå skal jeg også prøve andre av dine oppskrifter. Interessant med honning istedenfor sukker, men lurer på om du bruker akasie, altså flytende, eller den gode gammeldagse lynghonningen?

     • Så bra att det ble bra tilslutt:)

      Jeg bruker den honningen jeg har lettest tilgjengelig om det er flytende eller mer fast, honning fungerer som mat til gjæren som gjør att det blir luftigere:)

Legg igjen en kommentar